Er is veel tegenspraak richting de hondenbelasting, omdat gemeentes helemaal vrij zijn om deze belasting te heffen. Hierdoor wordt er in zo’n 30% van de gemeentes geen hondenbelasting geheven, en in andere gemeentes verschillen de kosten onderling heel veel van elkaar. Zo is het tarief voor één hond in 2017 in de gemeente Ede € 32,52 , terwijl het tarief voor de eerste hond in Gorinchem € 124,00 is. Vanwege deze zeer grote verschillen pleiten veel burgers voor het afschaffen van deze gemeentelijke belasting.

Landelijke actie

Om deze reden loopt er al een paar jaar een landelijke petitie tegen hondenbelasting. Ondanks dat de petitie al meer dan 40.000 “handtekeningen” heeft, zijn er ook een groot aantal ongeldig. Na wat onderzoek is gebleken dat zo’n 7 tot 15 duizend handtekeningen niet wettelijk geldig zijn, waardoor er waarschijnlijk nog zo’n 10.000 registraties nodig zijn. Dit is namelijk een burgerinitiatief en moet daarom dus ook aan de wettelijke bepalingen voldoen. Ga naar de website van Stophondenbelasting en onderteken de petitie.

Lokale acties

Ook op een lokaal niveau zijn mensen petities gestart om hun eigen gemeente te overtuigen de hondenbelasting af te schaffen. Zo ook in Barendrecht, waar afgelopen zomer een petitie is gestart om de hondenbelasting af te laten schaffen. Volgens dit artikel zijn er meer dan 500 handtekeningen verzameld en overgedragen aan de burgemeester. Een paar weken later is het nieuws naar buiten gekomen dat de Gemeente Barendrecht de hondenbelasting niet zal afschaffen voor 2018, te lezen in dit artikel. De gemeente heeft uitgebreid toegelicht dat een zeer groot deel van de geïnde belasting al opgenomen is in de begroting. Zo zullen er allerlei hondenborden worden geplaatst, komen er omheiningen voor uitren-gebieden en er gaat een groot bedrag naar Hondenspeelplaats de Bongerd.

Petitie Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van hondenbelasting petities en al het nieuws van Hondenbelasting.net? Schrijf je direct even in!

* indicates required