Rotterdam hondenbelasting afgeschaft 2018

Goed nieuws voor de hondenbezitters in Rotterdam: vanaf januari 2018 hoeven hondenbezitters geen hondenbelasting meer te betalen, het wordt namelijk afgeschaft.

Hondenbezitters in Rotterdam betaalden jaarlijks per hond ruim honderd euro belasting aan de gemeente. Dit is in juli van 2017 al besloten.

Na een kleine verlaging van € 114,50 naar € 102,20 voor 2017, heeft Rotterdam de beslissing genomen om de belasting vanaf 2018 niet meer te heffen.

De hondenbelasting is in de middeleeuwen ingevoerd om het aantal honden per gemeente in controle te houden. Ook was het een middel om de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Door de hondenbelasting te laten betalen werd het aantal zwerfhonden beperkt, vandaar dat de wet heel duidelijk alleen honden noemt. Nog steeds kan de belasting helpen om het hondenbezit in een gemeente te beperken, vandaar dat de kosten bij meerdere honden vaak hoger zijn.

Belangrijk in de Gemeentewet is dat de gemeente de belasting kan heffen, waardoor de gemeente niet verplicht is om de honden te belasten.

De hondenbelasting is geen belasting waar een bestemming voor vast staat. Dit betekent dus dat de gemeente zelf kan bepalen wat het met de inkomsten van de hondenbelasting doet.

Andere gemeentes heffen wel nog steeds deze belasting, bekijk hier een overzicht van de tarieven voor 2018.