Hondenbelasting is verplicht voor iedere hondenbezitter, maar gemeentes zijn niet verplicht deze te heffen. De gemeentes die geen hondenbelasting verplichten hebben het tarief in de gemeente op € 0,- staan. Voor andere huisdieren hoeft u geen belasting te betalen omdat de Gemeentewet in art. 226 lid 1 alleen een belasting op honden noemt. Belangrijk in de Gemeentewet is dat de gemeente de belasting kan heffen, waardoor de gemeente niet verplicht is om de honden te belasten. Hondenbezitters moeten zelf aangeven dat ze één of meerdere honden in bezit hebben, bekijk hier de tarieven per gemeente. Als er een bedrag staat bij de gemeente ben je verplicht deze te betalen in die gemeente.

De hondenbelasting is geen belasting waar een bestemming voor vast staat. Dit betekent dus dat de gemeente zelf kan bepalen wat het met de inkomsten van de hondenbelasting doet. De belasting is oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat er niet te veel honden in de gemeente komen, vandaar dat u vaak meer betaalt voor de tweede en iedere volgende hond. Lees hier meer over wat hondenbelasting is.

Naast het betalen van hondenbelasting kan een gemeente nog meer eisen stellen aan hondenbezitters. Zo kan het verplicht zijn de hond aan de lijn te houden en om de hondenpoep op te ruimen. Ook deze verplichtingen verschillen per gemeente en kunnen ook per gebied verschillen. Zo kan er vrijstelling zijn buiten de bebouwde kom, of in losloop-gebieden. Daarnaast kan er ook weer wel een opruimplicht bestaan in losloop-gebieden, zoals op een strand of in een natuurgebied. Al deze plichten verschillen per gemeente en worden gecontroleerd, wie zich hier niet aan houdt kan een boete krijgen.

Dus “ben ik verplicht te betalen?”, als uw gemeente de belasting heft bent u verplicht deze te betalen. Wilt u weten wat het tarief van uw gemeente is voor 2018, bekijk dan hier een overzicht van alle tarieven van hondenbelasting 2018.