Hondenbelasting

alles over hondenbelasting in uw gemeente
Facebook HondenBelasting.net

Hondenbezitters opgepast: controleurs op pad in Utrecht en omstreken

UTRECHT – “Hondenbezitters in Utrecht en verschillende omliggende plaatsen kunnen vanaf vandaag controleurs aan de deur verwachten van de BghU, de belastingdienst van een aantal samenwerkende gemeenten in de regio.

De controleurs gaan de komende maanden op pad in Utrecht, Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Ze slaan Nieuwegein, dat ook deel uitmaakt van het samenwerkingsverband, over omdat deze gemeente de hondenbelasting in 2011 afschafte. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken riep de gemeenten in Nederland twee jaar geleden al op de hondenbelasting te laten vervallen, maar in de regio Utrecht is daar nog geen gehoor aan gegeven.

Daar onderzoeken de controleurs dus huis-aan-huis of er een hond aanwezig is. De belastingsamenwerking van Utrechtse gemeenten roept inwoners met een hond op zelf aangifte te doen. Treffen de controleurs een hond die niet is geregistreerd en zijn de bewoners niet thuis, dan laten zij een aangifteformulier achter. „Als we echter het gevoel hebben dat mensen hun hond willens en wetens niet aanmelden, dan registreren wij die en is het aan hen om uit te leggen waarom dat niet terecht is”, aldus Arnold Geytenbeek, directeur van de BghU.

Honden in Zeist het duurst

Het tarief voor de hondenbelasting loopt overigens in de verschillende gemeenten nogal uiteen. In Zeist kost het houden van één viervoeter het meest met 102,60 euro, Houten is het goedkoopst met net de helft van dat bedrag. De stad Utrecht zit daar met 73,56 euro precies tussenin.

Twee jaar geleden belden de controleurs aan bij 60.000 adressen en werden bijna 1.500 niet-geregistreerde honden opgespoord. In De Bilt en Lopik werden naar verhouding veel illegale honden gevonden. Daar was controle een aantal jaren achterwege gebleven.

Het aantal huishoudens met ten minste één hond ligt landelijk rond de achttien procent, zegt Geytenbeek. Bij sommige gemeenten in de regio Utrecht is het meer dan twintig procent, in de stad Utrecht minder dan tien. „Dat kan komen doordat Utrecht een studentenstad is”, aldus de BghU-directeur.”

 

ad-hondenbezitters-controle

 

Bron: https://www.ad.nl/

Bekijk hier een alfabetisch overzicht van de hondenbelasting per gemeente voor 2017.


Shares