De kosten van de hondenbelasting verschilt per gemeente. Het kan ook zijn dat de gemeente geen hondenbelasting vraagt. Kijk daarom op de pagina met hondenbelasting tarieven per gemeente voor 2018. Wanneer u niet bij de gemeente een melding maakt dat u één of meerdere honden heeft, dan kunnen daar verschillende consequenties aan vast zitten.

Ten eerste kan de gemeente u een flinke boete opleggen, via zogeheten vergrijp- en verzuimboetes. De gemeente kan een boete heffen als u belasting actief aan het ontduiken bent. Dit doet u als u bijvoorbeeld zegt dat u geen hond heeft of een nieuwe hond niet op tijd wordt opgegeven. De hoogte van de boete verschilt per gemeente, daarnaast is het mogelijk dat u meer moet betalen aan het einde van het jaar.

Omdat is gebleken dat het ontwijken van hondenbelasting een veelvoorkomende zaak is wordt er in gemeentes huis-aan-huis controles uitgevoerd. Dit hoeft niet altijd van tevoren kenbaar gemaakt te worden. Een controleur moet zich altijd kunnen identificeren. Kan hij of zij dit niet, dan bent u tot niets verplicht en hoeft u hem of haar ook niet binnen te laten.

Kijk op de pagina met de tarieven voor hondenbelasting van 2018 voor de kosten per gemeente.