Hondenbelasting

alles over hondenbelasting in uw gemeente
Facebook HondenBelasting.net

Hondenbelasting afgeschaft 2018: Heiloo, Langedijk, Maassluis, Rotterdam

HONDENBELASTING – Veel gemeentes zullen de belasting vrijwel hetzelfde houden, en dus ook in 2018 doorgaan met de hondenbelasting. Enkele gemeentes stoppen wel met de belasting. Daarnaast zijn er een aantal gemeentes die de belasting flink hebben verlaagd.

De gemeentes Heiloo, Langedijk, Maassluis en Rotterdam hebben de hondenbelasting voor 2018 afgeschaft.

Bekijk hier het overzicht van de hondenbelasting voor 2018 per gemeente.

Bron: officielebekendmakingen.nl

Wierden schaft hondenbelasting in één keer af

WIERDEN – “De begroting is klaar. Wierden gaat zonder betonnen portemonnee 2018 in. Vooral hondenbezitters mogen juichen, want de hondenbelasting verdwijnt vanaf 1 januari per direct en dus niet pas na drie jaar.

Inwoners kunnen opgelucht ademhalen, want Wierden heeft een begroting. Zonder dat de lasten voor inwoners in 2018 gaan stijgen. Wierden staat er voor het eerst in jaren goed voor. De laatste twee begrotingen gaven al blijk van enig herstel, maar dit keer is er ruimte om nieuwe projecten bij de kop te pakken.

Niet afbouwen

Opmerkelijk is de onmiddellijke afschaffing van de hondenbelasting. Voor de zomervakantie spraken raad en college met elkaar af de hondenbelasting de komende drie jaar af te bouwen en na die periode af te schaffen. Nu gebeurt dat in één keer. „Daar hebben we een goede reden voor”, zegt wethouder Nico Lansink Rotgerink. „Als je een belasting afbouwt, betekent dat wel dat je nog moet handhaven bij controles. Dus terwijl de inkomsten van de hondenbelasting afnemen, blijf je handhavingskosten betalen. Dan kost het alleen maar geld.”

Belangrijkste argument voor verdwijning van de hondenbelasting is dat deze lasten achterhaald zijn. Oorspronkelijk is de belasting in het leven geroepen als een soort wegenbelasting, voor eigenaars van hondenkarren. De opbrengsten komen bovendien niet specifiek ten goede aan de hondeneigenaren.

Lasten

De afschaffing leidt volgens de wethouder financiën niet tot een verzwaring van de lasten. Eerder leek het erop dat de gemeente de OZB moest verhogen om het gat te dekken, maar afgezien van een inflatiecorrectie stijgt die niet. Op lastenvlak is er nog meer goed nieuws, want de afvalstoffenheffing gaat eveneens wat omlaag, omdat afvalverwerker Twence lagere tarieven hanteert.

Nu het er beter voor staat, is er tevens geld voor wat nieuwe ontwikkelingen. Zo investeert Wierden komend jaar in nieuwe riolering in de Enterse Werfstraat en Athanasiastraat en in de Wierdense Karel Doormanstraat. Buiten de bebouwde kom steekt de gemeente geld in de verbetering van wegkanten, een vurige wens van een groot aantal raadsleden. In de begroting is ook geld gereserveerd voor enkele andere projecten die te maken met de ontwikkeling van landelijk gebied. Welke dat zijn, is nog niet bekend.”

Wierden schaft hondenbelasting af

Bron: https://www.tubantia.nl/

Bekijk hier een alfabetisch overzicht van de hondenbelasting per gemeente voor 2017.


10producten.nl